Ua Ru

Азотний цикл у морському акваріумі

Коли ми говоримо про зациклений і стабільний акваріум, насправді ми маємо на увазі акваріум з розвинутим та функціонуючим азотним циклом. Перед запуском морського акваріуму вам буде корисно краще зрозуміти, як працює обіг азоту.

Приклади азотного циклу можна знайти скрізь у природі, на суші, у озерах і океанах. Азот є дуже важливою речовиною, яку живі організми використовують для забезпечення життя. Фактично, різні рослини, водорості та інші живі організми споживають/використовують нітрати для росту. Дрібніші організми будуть споживати ці водорості та інші організми як основне джерело їжі. Ці живі організми будуть поїдені більшими організмами... і так далі. Відходи, що утворюються всіма цими організмами, перетворюються на аміак (NH3), який знову розщеплюється на нітрати різними бактеріями, тому цикл продовжується. Рослина, що розкладається та органічна речовина (мертві організми, що розкладаються) також утворюватимуть аміак, необхідний для обігу азоту.

Аміак є токсичним для більшості живих істот. Природно зростаючі бактерії, які будуть споживати цей аміак, робитимуть це майже миттєво, видаляючи аміак, щойно він утвориться, перед тим як він зможе завдати шкоди іншим організмам. Відходи, утворені цими бактеріями, є нітритами (NO2). Нітрити також є токсичними, але не такі небезпечні, як аміак. Існують інші види природних бактерій, які швидко споживають нітрити, а відходи, утворені цими бактеріями, перетворюються на нітрати (NO3), розпочинаючи весь цикл знову. Схема нижче наводить краще уявлення про це, ніж я описав вище.

Очевидно, це дуже спрощене пояснення і діаграма, щоб надати вам хороше розуміння деяких основних концепцій того, як працює азотний цикл. Це може допомогти вам краще зрозуміти, що відбувається в вашому акваріумі.

Азотний цикл - Огляд того, що відбувається в вашому морському акваріумі

Те, що відбувається в природі, в основному відбувається в вашому акваріумі. Найбільша різниця полягає в тому, що, оскільки наші акваріуми є набагато меншою версією навколишнього світу, навіть найменші зміни можуть сильно вплинути на нього. У такій маленькій екосистемі (тобто в наших акваріумах), що насичена великою кількістю риб і коралів, порівняно з екосистемою океану, ефекти відходів можуть посилюватись, коли азотний цикл не може справитись з відходами. Оскільки ваш акваріум є закритою системою, всі відходи (аміак) залишаються в акваріумі, якщо ви не адаптуєте систему для обробки виробленої кількості відходів. Іноді це може ускладнити досягнення балансу в екосистемі. На наведеній нижче ілюстрації азотна система в акваріумі трохи краще деталізована.

Ось тут стануть у пригоді деякі практичні правила. Наприклад, більшість людей скажуть вам, що вам потрібно принаймні 1 кг живого каменю на 10 літрів води, але це дуже умовно. Для чого взагалі люди використовують живий камінь? Причина полягає в тому, що живий камінь створює сприятливе середовище для росту нітрифікуючих та денітрифікуючих бактерій. У живому камені є багато укритих куточків і тріщин з пористою поверхнею, які надають багато місць для росту цих бактерій. Чим більше кількість нітрифікуючих та денітрифікуючих бактерій ви зможете виростити, тим легше досягти збалансованої екосистеми в вашому акваріумі.

Запуск вашого акваріуму - це ще один спосіб сказати, що ви встановлюєте азотний цикл у вашому акваріумі. Ми починаємо забезпечення відповідного середовища і великої поверхні (живого або сухого каменю) для росту бактерій. Ми додаємо джерело відходів (аміак) для росту бактерій, які живляться аміаком. За мірою їх зростання вони виробляють нітрити, які служать джерелом їжі для бактерій, що живляться нітритами. За мірою зростання бактерій, що живляться нітритами, вони будуть виробляти джерело їжі (нітрати) для бактерій, що живляться нітратами, а також забезпечувати водорості та інші мікроорганізми нітратами для життя. Коли це буде завершено, ми запустили цикл у акваріумі і почали додавати рибу та безхребетних, які стануть джерелом відходів для подальшого циклу. Потім ми будемо вносити корективи, збільшуючи або зменшуючи змінні, що впливають на азотний цикл (кількість риби, кількість живого каменю, кількість регулярних замін води... (і так далі) для досягнення кращого балансу в нашому акваріумі.

Дата: 20 вересня 2020