Ua Ru

Коралові рифи та їх мешканці

За красу коралових рифів їх називають садами Нептуна, а за розмаїття життя їх можна порівняти лише з вологими тропічними лісами. Це найграндіозніші споруди на Землі, побудовані живими організмами. А звели їх дрібні кишковопорожнинні тварини - шестипроменеві коралові поліпи.

Як з'являються корали?

Від інших кишковопорожнинних коралові поліпи відрізняються здатністю формувати навколо себе потужний вапняковий скелет, схожий на чашечку з перегородками. Розмножуючись брунькуванням, поліпи утворюють великі колонії різної форми: у вигляді гілочок, витонченого віяла, грибів і бугристих каменів. Коралові рифи складаються зі скелетів вмерлих і живих поліпів. Живі корали часто мають ніжні жовтуваті, рожевуваті та зеленуваті відтінки. Цей колір надають їм не лише власні пігменти, але й симбіотичні одноклітинні водорості - зооксантелли, що мешкають у їх тканинах. Водорості поглинають речовини, виділені поліпами - азотні сполуки, фосфор та вуглекислий газ, віддаючи поліпам кисень і речовини, необхідні для будівництва вапнякового скелета.

 

Коралові поліпи

Протягом мільйонів років спільної еволюції цих організмів співжиття досягло такого рівня, що ні поліпи, ні водорості не можуть існувати одне без одного. Тому живі корали можна знайти тільки на глибині не більше 50 метрів, де водорості отримують достатню кількість сонячного світла.

Незважаючи на видиму міцність коралових рифів, коралові поліпи, що їх формують, є надзвичайно чутливими і капризними істотами. Вони почуваються добре лише в кристально чистій воді з досить високим рівнем солоності, температура якої рідко падає нижче 20 °C. Тому коралові рифи в основному поширені в тропічних районах Світового океану, розширюючись до субтропічних і навіть помірних широт лише за теплими морськими течіями. Проте навіть у тропіках корали відсутні в устях великих річок, які засолюють морську воду та забруднюють її піском і мулом. Мореплавці добре знали про цю особливість коралів і безпечно підходили до берега з суднами там, де в море впадали річки.

Найграндіозніший кораловий риф на Землі - Великий Бар'єрний риф - простягнувся на 2300 км вздовж східного узбережжя Австралії. Чудові рифи Червоного моря - одні з найпівнічніших у світі.

Великий Бар'єрний риф

Життя на коралових рифах

Дуже мало місць на Землі може зрівнятися з кораловими рифами за насиченістю життя та біологічним різноманіттям. Крім сотень видів шестипроменевих коралів, тут зустрічаються восьмипроменеві корали, або горгонарії, скелет яких побудований з рогової речовини. На глибоких ділянках рифів, де на них не впливає руйнівна сила хвиль, горгонарії формують ажурні віяла, що досягають 2 метрів у діаметрі.

Горгонарія

Обов'язкові учасники рифової спільноти - актинії, які інакше називають морськими анемонами. Вони дійсно нагадують квіти, іноді яскраво забарвлені, зі стовпчиками-тентаклями, кількість яких може досягати тисячі. У деяких актиній тентаклі укриті стрікальними клітинами, у інших - покриті липким слизом. За допомогою них актинії ловлять здобич - пропливаючих повз річку, маленьких рибок та інших невеликих тварин.

На Великому Бар'єрному рифі зустрічається понад 400 видів коралів та близько 1500 видів риб і молюсків. А повністю оцінити його біологічне різноманіття просто неможливо.

На коралових рифах мешкає найбільший у світі двостулковий молюск - гігантська тридакна, раковина якої може досягати довжини 2 метри. Як і інші двостулкові молюски, тридакна - фільтратор, але, крім того, її тіло наповнене водоростями зооксантелами. Вони постачають тридакну киснем і становлять значну частину її раціону. Саме водорості надають тілу молюска синю або зелену окрасу.

Гігантська тридакна

Зустрічні на рифах красиві сині, жовті, червоні ажурні структури у вигляді віяла, воронки або штопора - це ніщо інше, як зябри сидячих багатощетинкових червів (поліхети). Їхнє довге тіло сховане у міцній роговій трубці, а за допомогою зябер поліхети дихають і захоплюють частинки їжі. Відростки їхніх зябер усіяні сотнями очок, і при наближенні небезпеки віяла і воронки миттєво згортаються і зникають у глибині трубки.

Хитра рівновага світу коралового рифа легко порушується. Морська зірка "шпичаста корона" живе на рифах і харчується майже виключно кораловими поліпами. Проте вона має ворога - великий хижий черевоногий молюск - гігантський тритон, або харонія, який не дозволяє морським зіркам занадто розмножуватися. У середині XX століття чисельність хароній різко зменшилась, оскільки їхні красиві раковини мали попит у туристів. І в результаті розмножені морські зірки майже знищили весь Великий Бар'єрний риф Австралії. Тільки сувора заборона на ловлю тритонів дозволила відновити природну рівновагу і врятувати дивовижний світ мешканців коралового рифа.

Коралові риби

Великі і маленькі риби найнезвичайніших форм і забарвлень - найбільш помітні мешканці коралових рифів. Сюди в пошуках їжі регулярно припливають риби з відкритого океану, але багато видів проводять все своє життя на рифах і не зустрічаються в жодних інших місцях мешкання. Таких риб називають кораловими.

Риба-метелик

Риби-метелики - одні з найяскравіших (в повному розумінні цього слова) представників коралових риб. Невеликий розмір і стиснуте з боків тіло дозволяють їм у разі небезпеки просунутися в найвузькіші щілини рифу. Вони харчуються різними дрібними організмами та живими кораловими поліпами, вміло витягаючи їх з вапнякових чашечок. Риби-метелики - великі індивідуалісти. Більшість видів живуть у парах або самотньо на певній ділянці рифу і жорстоко захищають свою територію від інших представників. Їхнє яскраве, помітне здалеку забарвлення служить попередженням для чужаків, що ділянка вже зайнята, і це дозволяє рибкам зменшити кількість територіальних конфліктів.

Риба-папуга

Великі, масивні риби-папуги також харчуються кораловими поліпами, але вони роблять це грубіше, ніж риби-метелики: маючи зуби, що зрісши, схожі на свердла, вони відкушують і розжовують цілі шматки коралу. Там, де харчується зграя цих риб, чутно хрускіт і скрежетання, а за кожною рибою повільно опускається на дно струмочок найдрібнішого піску - все, що залишається від вапнякового скелета коралів, які пройшли через шлунок риби. Є думка, що найтонші білесенькі піски тропічних пляжів завдячують своїм походженням рибам-папугам.

Риба клоун

Риби-клоуни, або амфіпріони, - невеликі риби яскраво смугастого забарвлення. Вони є звичайними мешканцями коралових рифів, але зустріти їх можна лише поруч з актиніями, з якими вони живуть у симбіозі. Амфіпріони безстрашно мандрують серед жалючих щупалець, смертельно небезпечних для всіх інших риб, і в разі небезпеки навіть можуть ховатися в глибині травленого шлунку актинії. Шкірні покриви цих риб виділяють слиз, яка за своїм складом практично не відрізняється від слизу, що покриває щупальця актинії, і вона не завдає жодної шкоди своїм мешканцям. За надання притулку амфіпріони розраховуються зі своєю актинією тим, що чистять її і навіть діляться з нею їжею.

Незважаючи на невеликий розмір, амфіпріони - досить агресивні і сміливі риби. Відомі випадки, коли вони жорстоко атакували аквалангістів, які занадто наблизились до їхнього дому.

Небезпека коралових рифів

Багато людей вважають, що найнебезпечнішими мешканцями моря є акули. Проте напади акул відбуваються рідко, але щороку сотні людей псують собі відпустку, отримують серйозні травми і навіть гинуть, піднімаючи з дна моря красиву раковину або намагаючись поближче познайомитися з яскраво забарвленою рибою. Це відбувається тому, що серед мешканців коралових рифів є багато отруйних тварин, які використовують свою отруту для полювання і захисту.

Представники роду міллепора, відомі під яскравою назвою "вогняних коралів", не є справжніми шестипроменевими коралами, хоча також утворюють колонії і формують вапняковий скелет у вигляді решітчастих пластин. Їх поліпи озброєні кнуровими клітинами, і навіть легкий дотик до них викликає болісний опік і почервоніння шкіри.

Брюхоногий молюск конус, озброєний і дуже небезпечний

Брюхоногі молюски конуси, що мешкають серед коралових рифів і на мілководді всіх тропічних морів, є хижаками. Повзаючи по дну, вони полюють на інших молюсків і дрібну рибу. У їх рухливому хоботку, схожому на сагайдак, зберігається запас порожнистих зубчастих стріл. Підійшовши до жертви, конус вистрілює в неї стрілою, перед тим наповнивши її отрутою, що діє силою, схожою на відому рослинну отруту кураре. Взявши в руки конус, легко отримати небезпечне ужалення, оскільки хоботком він може дотягнутися до будь-якої частини раковини та використовувати свою зброю для самооборони.

Любителям плавати з трубкою і маскою серед рифів необхідно строго дотримуватися кількох правил безпеки: не наступати ногами на дно і корали, не доторкатися до коралових рифів відкритими частинами тіла і НІЧОГО не трогати руками!

Закопавшись в пісок серед уламків коралів, приховалась бородавчатка — риба розміром з футбольний м'яч, з голою шкірою, вкритою виростами, що нагадують бородавки. Однак помітити і розгледіти її дуже складно — так добре вона маскується на фоні морського дна. Промені спинного плавця бородавчатки пов'язані з залозами, які виділяють дуже сильний отруйний яд, смертельно небезпечний для людини.

Бородавчатка

Риба-зебра, або смугаста крилатка, - дуже красива родичка безладної бородавчатки. Зазвичай вона кружляє у водному стовпі над кораловими рифами, повільно рухаючись з розправленими в усі боки витонченими плавцями. Здається, що ця риба поводить себе дуже безпечно і майже запрошує доторкнутися до себе. Але їй просто немає кого боятися: її яскраве смугасте забарвлення і провокативна поведінка, якби говорять: "Я озброєна і дуже небезпечна!" Адже кожний промінь її розкішних плавців закінчується гострим, отруйним шипом. Ця отрута не така потужна, як у бородавчатки, але також дуже небезпечна.

Дата: 28 жовтня 2019
Источник: web-zoopark.ru