Ua Ru

Риба-клоун (Amphiprion ocellaris)

Цікавий факт: незважаючи на те, що всі риби-клоуни народжуються самцями, вони здатні змінити свою стать при необхідності. Це відбувається не завжди, а лише в той момент, коли самка загинула: оскільки самок значно менше за самців, це єдиний шлях для розмноження.

Відносини в зграї ґрунтуються на ієрархічному принципі - на чолі стоїть пара найбільших особин, тоді як решта стримують свій ріст, щоб не стати жертвою домінуючого самця. Але як тільки він гине або змінюється в самку, всі риби стада миттєво починають рости, щоб зайняти його місце. І цей ріст зупиняється лише тоді, коли "претендент" був знайдений.

Що являє собою риба клоун

Риба-клоун, також відома як амфіпріон очеретний (Amphiprion ocellaris), належить до роду морських риб з родини помацентрових - яскраво забарвлених тропічних риб з ряду окунеподібних. На сьогодні відомо про існування 26 видів цих риб - практично всі вони належать роду Амфіпріон, лише один представник належить до роду Премнас Ланктеантус.

Представники Amphiprion ocellaris мешкають у водах Індійського та Тихого океанів, на глибині, що не перевищує 15 метрів, поруч з кораловими рифами та островами. Вони поширені на досить широкій території - від африканського континенту до островів Французької Полінезії, а також від японських островів до австралійського узбережжя.

Риба-клоун отримала свою назву через своє забарвлення - товсті чорні смуги чергуються з білими та помаранчевими (у деяких видів - з червоними або жовтими). Райдужка очей у амфіпріонів має яскраво-помаранчевий колір.

Amphiprion ocellaris має невеликі розміри: найбільші особини досягають 11 см, тоді як середня довжина інших представників стада становить близько 7 см (при цьому самки на один сантиметр більші за самців). Тіло амфіпріона має форму торпеди, з боків – потовщене, спина висока, голова коротка, видовжена, нагадує жабу.

Оцеллярис має один спинний плавник, забарвлений по краях у чорний колір і поділений на дві частини: передній плавник - жорсткий, з гострими шипами, налічує десять променів, і задній плавник - більш м'який і має від чотирнадцяти до сімнадцяти променів.

Актинії в житті оцеллярисів

Цікавий факт: риби оцелляриси вибирають жити серед актиній - морських краплинних з класу коралових поліпів, які вбивають тих мешканців океанічних вод, що мали недбалість підпливти занадто близько і доторкнутися до них (отрута цих маленьких істот настільки потужна, що може спричинити людині болісні опіки).

Риба-клоун, щоб мати можливість жити поряд з цими небезпечними безхребетними (серед них ці рибки почувають себе захищеними від більших хижаків), розвинула у собі імунітет досить цікавим способом.

Вибравши для себе відповідного краплинника, трьохсмугастий оцелярис легенько торкається до нього, щоб він його ужалив. Отримавши дозу отрути, організм амфіпріона виробляє слиз, яка робить рибку нечутливою до отрути цього хижака.

Цей цікавий факт полягає ще й у тому, що за кожною рибкою закріплена своя актинія, і поряд з нею риба-клоун терпить лише представника протилежної статі: самці відганяють самців від своїх актиній, а самки - самок (незважаючи на свої маленькі розміри, ці рибки досить войовничі).

Якщо актиній достатньо багато і їх вистачає для всіх, то в зграї панує ідилія. Якщо їх мало, то розгортається справжня війна. Схоже, саме це стало причиною появи яскравого забарвлення у цих риб: вони не потребують маскування від ворогів, оскільки мало хто підійде до них у смертельно небезпечну колонію хижих краплинних (а якщо й зробить щось подібне, то це для нього завершиться недобре), але потрібно попередити своїх співродичів: місце зайняте.

Користь від такого сусідства отримують обидва представники тваринного світу - риби-клоуни і актинії. Якщо беззаперечним є факт, що актинії захищають своїх маленьких партнерів від різних хижаків, то актиніям оцелляриси потрібні, оскільки незважаючи на свою хижу природу, насправді вони досить беззахисні.

Ці мешканці морських глибин повністю позбавлені мінерального скелета і, один раз закріпившись на твердому морському дні, ніколи не покидають його і, отже, повністю не здатні піклуватися про себе - це роблять маленькі рибки: вони очищають краплинників від сміття і бруду, провітрюють воду серед вусиків, їдять неперетравлені залишки їжі.

Актинії живляться лише тими істотами, які приносить течія або які перепливають повз них, або кого приманюють амфіпріони своїм яскравим забарвленням (наприклад, великі хижі риби в погоні за маленькою яскравою гарною рибкою часто потрапляють в пастку). Приманюючи здобич до краплинника, рибки-клоуни самі харчуються.

Спочатку актинії за допомогою своїх краплинних клітин вбивають і паралізують здобич. Те, що актинії не змогли перетравити, доїдає трьохсмугастий оцеллярис. Оскільки ці рибки не люблять віддалятися від свого місця проживання, в їх раціон також входять різноманітні види планктону, який приносить до них течія та дрібні водорості.

Риби-клоуни здатні прожити повністю без актиній, якщо краплинних не вистачає на всіх членів стада, вони оселяються серед підводних скель або в печерах коралових рифів.

Розмноження

Ці рибки утворюють невеликі сімейні групи, в яких одна самка живе з кількома самцями і є найбільшою і старішою рибою в родині. Цікаво, що вона може відкладати ікру до самої смерті (у природі амфіприони живуть близько десяти років, у акваріумі - у два рази більше). Вона віддає перевагу робити це в повний місяць, недалеко від свого краплинника, а якщо його немає, то в печері або під скелею.

Цікавий факт: рибки не залишають своїх ікринок на волю долі: самці охороняють їх протягом всього періоду дозрівання (він триває від шести до десяти днів). Через тиждень з ікри вилуплюються маленькі рибки, які піднімаються до верху, до місць накопичення планктону, де харчуються, зростають (багато молодняку гине у цей період) і, вирісши, вирушають у пошуки актиній і приєднуються до стада.

Утримання

Факт: амфіпріон - чарівна, цікава і непримхлива рибка, яка користується великою популярністю, тому багато акваріумістів бажають мати її в своєму акваріумі (особливо після показу популярного американського мультфільму "У пошуках Немо").

Вона ідеально підходить для початківців-любителів, які бажають мати саме морських рибок вдома (тримання їх трохи складніше, ніж їх прісноводних родичів) - головне, знати основні нюанси і не забувати проконсультуватися з фахівцями.

Варто враховувати той факт, що амфіпріон - риба морська і потребує відповідної води. Для однієї пари акваріумних рибок досить від 50 до 100 літрів якісної морської води (інакше рибки можуть захворіти і померти).

Параметри водного середовища повинні бути наступними:

Температура води - від 22 до 28 °C;

Кислотність - приблизно 8 pH;

Густина - від 1,022 до 1,025.

Ці рибки не вибагливі у харчуванні - їх годують 1-2 рази на день креветками, рибою, кальмарами, донними водоростями, сухими пластівцями і навіть м'ясом. На наш погляд, найкраще годувати якісними сухими кормами.

Дата: 21 серпня 2019