Ua Ru

Живі камені в морському акваріумі

Найкращий спосіб швидко, правильно і успішно запустити морський акваріум - використовувати живі камені в якості основи.

Вони є найважливішим елементом життєзабезпечення всієї системи і особливим видом декору. Їх збирають або просто ламають на природних коралових рифах і розповсюджують у зоомагазинах по всьому світу.

При цьому, їх транспортують, зберігаючи вологими, щоб зберегти маленьких тварин, водорості та мікроорганізми, які живуть у їх численних отворах та порах.

Переваги живих каменів (далі ЖК):

  • Швидший запуск акваріума
  • Біологічна фільтрація
  • Максимально стабільна система
  • Значно знижується потенційна смертність нових мешканців, покращується їхнє забарвлення, зміцнюється імунітет. У випадку захворювань, їх тяжкість зменшується
  • З ЖК рифовий акваріум виглядає як шматочок справжнього рифу

Як працюють живі камені:

Завдяки пористій структурі та складу, у живих каменях є велика внутрішня поверхня, складний рельєф (тобто багато внутрішніх сховищ для різноманітних тварин і рослинних організмів, що складають унікальну спільноту з мікро- та макробентосу). Вони складаються з надзвичайно важливого для морського акваріума карбонату кальцію та інших корисних елементів.

Всі живі істоти, які населяють пори каменів для морського акваріума, живляться, дихають та виділяють продукти життєдіяльності. В результаті відбувається постійне "прокачування" води через "тіло" каменю - утворюється своєрідний, але дуже ефективний біологічний та хімічний реактор.

Потрапляючи в акваріум разом з живими каменями, мікроорганізми, бактерії, водорості (мікро- та макро-) розселяються в декораціях, грунті, заселяють наповнювачі біофільтрів. Тим самим збільшується біологічне розмаїття і, як наслідок, стійкість акваріумної системи.

Транспортування та розрахунок необхідної кількості ЖК

Оптимальний об'єм живих каменів: від третини до половини об'єму акваріуму. Але іноді доводиться хитрити, знижуючи цю цифру. По-перше, через немалу вартість ЖК. По-друге, через необхідність враховувати потреби мешканців акваріуму. Наприклад, активних риб, які постійно рухаються і потребують вільного простору для плавання.

Загалом, точна кількість живих каменів для конкретного акваріума розраховується досить приблизно: для рифових акваріумів рекомендується використовувати від 10% до 15% об'єму акваріуму.

Живі камені транспортуються без води, але у вологому стані (наприклад, обгорнуті в поліетилен або мокрий папір), упаковані в спеціальні пінопластові термобокси.

Чи потрібні "живі" камені?

Так чи інакше, виникають два основні питання:

  1. Чому вони коштують так дорого?
  2. Чи можна обійтися без "живих" каменів?

Живі камені так дорого коштують з двох причин. По-перше, ЖК, по суті, не є каменями, а скелетами коралів. Їх видобувають, спустошуючи кораловий риф. По-друге, для того, щоб ЖК в дорозі не замерзли, не висохли, не прогнили і залишилися "живими", їх транспортують лише літаком. Велика частка вартості ЖК - це витрати на авіаперевезення.

Але чи можна обійтися без них? Адже, будь-який пористий камінь, пролежавши кілька місяців у здоровому морському акваріумі з хорошим освітленням, набуде властивостей "живого". Можна. Але з однією важливою застереженням: дозрівання морського акваріума без ЖК займе у рази більше часу, і можуть виникнути дуже негативні наслідки.

Слід враховувати, що ЖК в акваріумі також виконують роль декорацій. Відмовившись від використання ЖК, вам доведеться їх якось замінити. І тут ви здивуєтеся, що сухий рифовий камінь (СРК) також вартує недешево. Загалом, останнім часом ціна на камені, які можна покласти в акваріум, стала незрозуміло високою. Тому економія на ЖК буде меншою, ніж може здатися на перший погляд.

Ми розуміємо бажання зекономити на "живих" каменях. Однак рекомендуємо використовувати ЖК, оскільки це найшвидший і, головне, стабільний шлях до становлення морського акваріума.

Дата: 13 серпня 2019