Ua Ru

Основні параметри морського акваріума

Коли багато людей розглядають можливість створення першого морського акваріуму, вони можуть уявляти, що хімічний склад води (параметри) у середовищі з морською водою - це складна тема. За моїм досвідом, це не правда. Хоча ви можете підняти цю тему на рівень глибокого аналізу і складності, практично в будь-якій ситуації, з якою ви зіткнетеся, ви можете досягти великого успіху, застосовуючи гарне розуміння основ. Я хочу поділитися з вами, як я вивчив основи параметрів води у морському акваріумі. З таким підходом хімічний склад води (параметри) не є настільки складним.

Аміак і нітрити:

Аміак і нітрити - це побічні продукти циклу азоту у вашому акваріумі. Після того, як ваш акваріум пройшов всі стадії азотного циклу, ці параметри не повинні проявлятися у ваших тестах. Наявність аміаку і/або нітриту у вашому акваріумі може бути шкідливою майже для всіх форм морського життя. Для отримання більш детальної інформації про азотний цикл і/або циклічний режим морського акваріуму, будь ласка, ознайомтеся за посиланням нижче.

Азотний цикл у морському акваріумі.

Нітрати і фосфати:

Рівні нітратів і фосфатів, виявлені в океані, можуть значно відрізнятися, але їх можна знайти на рівні всього 0,003 ppm на більшості коралових рифів, де зазвичай зустрічаються корали і риби, що зустрічаються у домашніх акваріумах. Підтримання таких рівнів нітратів і фосфатів у акваріумі, безумовно, може бути проблемою.

Короткий список причин зростання нітрату і фосфату:

А) Недостатній ріст бактерій, що живляться нітратами. Одна з найбільших відмінностей в азотному циклі у морському акваріумі порівняно з прісноводним полягає в тому, що морський акваріум з живими каменями буде вирощувати бактерії, які будуть споживати ваші нітрати і перетворювати їх на газоподібний азот. Найкращий і найефективніший спосіб виростити достатню кількість цих бактерій - мати у акваріумі велику кількість живих каменів, що забезпечує природне середовище для росту бактерій. Якщо у вашій системі достатньо живого каменю, рівень нітратів не повинен бути дуже високим, за умови, що всі інші елементи вашої системи знаходяться в гарному стані. Це одна з багатьох причин, чому я завжди рекомендую використовувати камінь у акваріумі. Подане нижче посилання пояснює ще кілька переваг наявності живих каменів у вашому акваріумі.

Живі камені у морському акваріумі.

Б) Надмірне годування, додавання нітратів і фосфатів до води. Це може бути одна з найпростіших проблем, яку ви можете створити для себе, але водночас одна з найлегших у вирішенні. Більшість рибних кормів, разом із відходами риб, міститимуть нітрати та фосфати, які впливають на параметри вашої води.

В) При ефективному поточному обслуговуванні, зазвичай, недостатньо заміни води. Вам потрібно трохи інакше підходити до оцінки щотижневої кількості води у морському акваріумі порівняно з прісноводним акваріумом. Зазвичай, багато людей досягають великого успіху, замінюючи 10% води щотижня, але деякі аматори досягають великого успіху заміною 25% води, тоді як інші роблять близько 5%, щоб знизити рівень нітратів і / або фосфатів. Кожна система має власні вимоги, тому вам потрібно знайти те, що підходить для вашого акваріума. На мою думку, заміна води малоефективна для зниження рівня нітратів і фосфатів. Потрібно знайти причину.

Г) Неадекватні методи споживання / видалення нітратів і фосфатів. Я маю на увазі інші методи, крім заміни води. Ці методи включають такі речі, як наявність відповідного розміру протеїнознімача для вашої системи, використання хімічних фільтруючих матеріалів, які можуть видаляти нітрати і фосфати з води, та використання скрабера для водоростей і т.д. У мене завжди були відмінні результати, використовуючи якісний протеїнознімач, розрахований на розмір більший, ніж фактичний розмір моєї системи.

Солоності

Я все ще дивуюся скільки людей, які займаються цим хобі, сьогодні недооцінюють важливість підтримки своєї солоності на рівні 1,026, що представляє середню щільність води океану при температурі та глибині, де знаходиться більшість коралів і риб. Чим нижча ваша солоності від 1,026, тим більше ви ризикуєте зіткнутися з проблемами підтримки інших параметрів води. Я завжди віддаю перевагу, щоб моя солоності була між 1,025 і 1,026. Це приблизно 35,5 PPT (частин на тисячу) для тих, хто використовує цю шкалу / метод для вимірювання солоності. Також важливо зауважити, що придбання якісного рефрактометра для перевірки солоності та отримання точних показників є виправданим.

Лужність (dKH), кальцій (Ca) і магній (Mg)

Лужність (dKH) відноситься до вимірювання карбонатної жорсткості, а кальцій (Ca) і магній (Mg) відносяться до концентрації (у частках на мільйон) цих елементів у воді. Це одна з тем, яка є ключовою для створення довгострокового здорового рифового акваріума, і один з аспектів параметрів води, на який багато аматорів витрачають більшу частину своїх зусиль. Я помітив, що досягаю добрих результатів, коли підтримую баланс dKH і Ca в межах плюс-мінус таких параметрів - лужність на рівні від 7,0 до 9,0 dKH, Са на рівні 420-440 ppm, а Mg між 1280 ppm (рівень природних морських вод) і 1350 ppm.

pH

Після того, як ваша солоність, dKH, Ca і Mg до певної міри збалансовані і стабільні, ваш рН зазвичай стабілізується між 8,0 і 8,4, що також дуже близько до природного діапазону рН, який ви знайдете в різних частинах океану. Поки ваше значення знаходиться у діапазоні від 8,0 до 8,4 і є стабільним, ви зіткнетеся з дуже незначною кількістю проблем, якщо вони взагалі з'являться.

Температура

Багато аматорів, здається, мають особисті вподобання, засновані на потребах риб або коралів, яких вони тримають. Ключ полягає у підтримці стабільної температури десь між 23-27 градусів. Я віддаю перевагу підтримувати температуру між 24-26 градусами.

Це, безумовно, не всі важливі параметри для утримання морського акваріума, але це основа, з якої потрібно починати при створенні морського акваріума. Здобуваючи досвід, можна досліджувати інші параметри більш глибоко.

Дата: 20 вересня 2020